Winter 2021
Yde Yntema • 24 februari 2021

Ein oktober hawwe wy de apels rispe. We hawwe se parse litten by Oudenbosch in Niehove. We hienen flink mear apels as ferline jier. Se wienen in bytsje minder swiet, foarig jier wie it apel sop hiel swiet troch de drûchte. Ûnderwilens sit it sop al yn de fetten. Wy hoopje dat de cider oare maitiid wer yn de flessen kin.

De allereerste cider van Friese bodem, Aprillis, wordt gemaakt door de Hâld Moed Cidery. Eigenaar Yde Yntema woont zelf in Engeland, waar cider al heel lang enorm populair is en waar je enorm veel kleine en grotere ciderstokerijen vindt. Yntema kon dus flink wat onderzoek doen voor hij in 2015 een appelboomgaard aanplantte op het land van zijn familie in Hemelum. Het resultaat is een sprankelende, fruitige cider van 100 procent appelsap, zonder toegevoegde suiker of water. De eerste flesjes zijn net gebotteld. Proeven? Je kunt Aprillis vooralsnog alleen bestellen bij ciderwinkel.nl. Lês it artikel hjir: https://www.dvhn.nl/extra/Deze-zomerse-drankjes-worden-gewoon-hier-in-het-Noorden-gemaakt-25795646.html